Op woensdag 29 juli is de 100e gast gearriveerd in Schettens voor een overnachting in de kerk van Schettens. De familie Van der Poel uit Etten-Leur werd hiervoor even in het zonnetje gezet en ontving o.a. een zilveren lepeltje van de kerk.

De familie Van der Poel neemt de presentjes in ontvangst in de ‘consistoriekamer’.

De eerste boeking was eind 2017 toen de kerk nog maar net was gerestaureerd en klaargemaakt voor overnachtingen. Omdat er verwarming in de kerk aanwezig is, kunnen de gasten er het hele jaar door in overnachten. Verder is er uiteraard een mini-keuken, badkamer en een loungehoek.

In 2018 en 2019 waren er telkens een ongeveer dertig boekingen, maar dit jaar loopt het helemaal storm met de reserveringen.
Deze zomervakantie zijn we bijna volledig volgeboekt, dus checken er momenteel dagelijks gasten in en uit. Hoewel de meeste gasten één nacht boeken, zijn er ook regelmatig die twee of meer nachten verblijven. Onlangs was er zelfs een echtpaar die vier nachten had geboekt.

Dat betekent alle hens aan dek voor de kerkbrigade, die ervoor zorgt dat het de gasten aan niets ontbreekt.
De klok staat nu dus bijna altijd stil in Schettens; een teken dat er gasten zijn in de kerk.
Heel soms blijkt de klok dan toch even te slaan, maar dat is dan op speciaal verzoek van de gasten.
De brigade bestaat nu uit acht personen: Jan en Wiesje, Syta, Jelly, Esther, Hanneke en André en Corrie. Binnen dit team is een goede samenwerking en taakverdeling, waarbij iedereen een eigen rol vervult. Het gaat hier o.a. om de ontvangst, kerk schoonmaken, boodschappen, de was en boekingen bijhouden.

Sinds dit jaar kunnen we maximaal vier gasten herbergen, omdat we behalve de torenkamer ook twee opklapbedden in de kerk hebben. Dat is vooral handig voor gezinnen, maar ook voor personen die minder goed ter been zijn.
Onze gasten komen werkelijk overal vandaan en allemaal hebben ze een speciale reden om hier te verblijven. Regelmatig is het een verrassing voor de partner of valt er wat te vieren.

Het ontbijt in de kerk wordt altijd keurig verzorgd door Echte Bakker van der Werf uit Bolsward/Workum. Zij brengen het zelf ‘s ochtends vroeg in de kerk, zodat de gasten altijd een heerlijk vers ontbijt hebben. Hierover zijn de recensies altijd lovend.
Verder hebben we nu ook een samenwerking met Elgersma Rijwielen uit Witmarsum. Zodra een gast een reservering maakt, kan deze meteen aangeven of er fietsen aanwezig moeten zijn. Sjouke brengt deze vervolgens op de afgesproken dag bij de kerk.

Op verzoek vertellen we ook regelmatig het bijzondere verhaal over kolonel Schelte van Aysma, aan wie Schettens immers veel landelijke bekendheid heeft te danken. Dat begint consequent bij de Helm, om vervolgens via de grafkelder, het DNA onderzoek en de militaire bijzetting, met een bezoek aan de grafkelder te eindigen.

Kerkovernachting.nl
André A. Buwalda
kerkovernachting@gmail.com
https://www.facebook.com/Kerkovernachting/
https://twitter.com/Kerkovernachten